Sağlık

Smear Testi Nedir? Kimler Smear Testi Yaptırmalı?

tarafından tarihinde yayınlandı.

Son zamanlarda artan kanser vakaları gösteriyor ki erken teşhis yapmak ciddi anlamda kanseri yenmek için önemli bir adım. Özellikle meme kanseri ve rahim ağzı kanseri için düzenli olarak kontrol yaptırmak, varsa kanseri erken teşhis etmeyi ve sağlığınıza daha kısa sürede kavuşmanızı sağlar. Peki smear testi nedir ve smear testini kimlerin yaptırması gerekir? İşte smear testi ile ilgili bilgiler.

Rahim ağzı kanserini tespit etmek ve kontrol etmek için yapılan bir rahim ağzı tarama testi olan smear testi, çeşitli sağlık kurumlarında kolaylıkla yapılabilen bir işlemdir. Bu testin temel amacı kanser öncesi lezyonların erken tanısının yapılabilmesidir. Özellikle son birkaç yıldır jinekolojik kontrollerde rutin bir hale gelmiştir.

Peki Smear Testi Nasıl Yapılır?

Vücut dokuları kendini sürekli olarak yeniler. Bu yenileme esnasında ise yüzeylerden sürekli olarak hücreler dökülür. İşte smear testi bu hücrelerin toplanıp bir işlemden geçirilmesi ve mikroskop altında incelemesi işlemidir. Hücresel inceleme adı da verilebilir. Bu inceleme işleminin en etkili şekilde uygulandığı kısım rahim ağzından yani serviksten alınan örneklerdir. Bu hücrelerin toplanma işlemine yayma ya da sürüntü anlamına gelen smear adı verilir. 1930’lu yıllarda Yunan bilim adamı George Papanicolaou tarafından ilk kez uygulandığı için bu teste PAP Smear da denilir. Smear testi herhangi bir ağrılı işlem içermez. Smear alınma esnasında hiçbir şey hissedilmez.

Kimler Smear Testi Yaptırmalı?

Rahim ağzı kanseri, çok sık rastlanan kanserlerden biridir. Ve bu taramanın yaygınlaşması ile birlikte rahim ağzı kanserine bağlı ölümlerde yüksek oranda bir azalma saptanmıştır. Bu açıdan bütün kadınlar smear testi ile incelemelidir. Ancak yine de hangi yaş grubunun ya da kimlerin smear tersi yaptırmasının daha önemli olduğu da araştırmalarla saptanmıştır. Önceden 35 yaş ve üzeri kadınların yüksek risk grubunda olduğu saptanmışsa da şimdilerde cinsel yaşantısı başlayan her kadının bu testi yaptırmasının gerekli olduğu vurgulanmıştır. Rahim ağzı kanseri gizli bir şekilde ortaya çıkan ve ilerleyen bir hastalık olduğu için erken teşhisin önemi çok daha büyüktür. Çünkü belirtilerin ortaya çıkması aynı zamanda hastalığın yayıldığının ve ilerlediğinin de bir habercisidir. Bu açıdan belirtileri beklemek yerine düzenli olarak bu testi yaptırmakta fayda var.


Yorum yapın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir