Anne & Bebek

Lohusa Depresyonu Belirtileri

tarafından tarihinde yayınlandı.

Lohusa depresyonu özellikle son zamanlarda adını sıkça duyduğumuz bir hastalık haline gelmiş durumda. Yeni doğum yaptıysanız, çevrenizde yeni doğum yapan biri varsa mutlaka bu konuda bilgilenmenizi öneririm.

Lohusa Depresyonu

Lohusa depresyonu(postpartum depresyon) doğum sonrasında görülen bir majör depresyon çeşididir. Hamilelik esnasında hızla artan progesteron ve östrojen hormonları doğum sonrası hızla hamilelik öncesi haline döner. Bu hızlı hormonal değişiklikler yanı sıra yeni doğan bir bebeğe sahip olma hissiyatı özellikle ilk doğumlarını yapan kadınları çok daha derinden etkileyebiliyor. Kimi kadın bu dönemi ailesinin ve çevrenin desteğiyle çok daha hafif bir şekilde atlatırken kimi kadınlar maalesef lohusa depresyonuna yakalanabiliyor.

Lohusa Depresyonu Belirtileri Nelerdir?

Lohusa depresyonunu belirtileri özellikle doğumu takip eden 6 hafta içerisinde kendini göstermeye başlar. Kimi zaman yıllar süren etkileri olabilir. Depresif ruh hali, ani ağlama krizleri, yetersizlik hissi, bebeğe karşı sevgisizlik/ilgisizlik, sinir patlamaları, aşırı hareketlilik, intihar düşünceleri, aşırı yorgunluk ve isteksizlik şeklinde kendini gösterebilir. Özellikle hamileliğinde depresyonla baş eden, eşiyle veya ailesiyle sorunlar yaşayan, maddi manevi yetersizlikler yaşayan kişiler ile ilk defa doğum yapan kişilerde görülme olasılığı artıyor. Yaşanan hızlı hormonal değişikliklere bir de çevresel faktörler eklenince kadınlar için aşılması zor bir dönem başlayabiliyor.

Bu belirtiler sizde veya çevrenizde bir yakınınızda varsa ne yapmak gerekir?

Eğer aşamayacağınız ölçüde bir depresyonun içinde bulunduğunuzu hissediyorsanız ve imkanınız varsa mutlaka bir uzman yardımı almalısınız. Bu dönemi terapi ile çok daha rahat bir şekilde atlatmanız mümkün. Bunun haricinde eğer durumunuz yoksa mutlaka eşinizden veya yakınlarınızdan bebeğin bakımı için size yardımcı olmalarını isteyin. Bebek uyuduğu sırada mutlaka siz de uyuyun. Mümkünse bebeğinizi alıp yürüyüşlere çıkın. Temiz hava almak ve evden uzaklaşmak size iyi gelecektir. Kendinize biraz zaman ayırarak bu süreçte sevdiğiniz bir diziyi/filmi izleyebilir ve bulunduğunuz ruh halinden bir nebze olsa da uzaklaşabilirsiniz. Yeni anne olan herkese önerim bebeğin uyuduğu zamanları iyi değerlendirmeleridir. Ben de lohusalığımın ilk haftasında devamlı ağlayan, sinirli, yetersizlik hisseden birine dönüşmüştüm. En sonunda kızım uyuduğu sırada ben de uyuyarak çözümü buldum. Yatın güzelce dinlenin. Siz uyudukça, dinlendikçe ruh haliniz de normale dönecektir. İlk dönemlerdeki uykusuzluk gerçekten insanı delirtecek boyutlara ulaşabiliyor, ben de yaşadığım için bu durumu çok iyi biliyorum.

Sosyal medyada çeşitli anne-bebek grupları var. Bu gruplara üye olarak sıkıntılarınızı paylaşabilir ve yardım alabilirsiniz. Bazen tanımadığımız kişilere karşı daha açık konuşabiliyor ve sıkıntılarımızı paylaşabiliyoruz.Ben hem kızımla hem de kendimle ilgili sıkıntılarımı orada paylaşarak çok rahatlamıştım. Hem sorunlarıma çözüm buldum hem de yalnız olmadığımı anladım. Siz de bu sürecin geçici olduğunu bilin ve lütfen kendinizi rahatlatmaya çalışın. Emin olun bu yaşadıklarınız dünyadaki her annenin başına geliyor, yalnız değilsiniz!


Yorum yapın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir