Anne & Bebek

Bebeklerde Kabızlık Belirtileri ve Tedavisi

tarafından tarihinde yayınlandı.

Bebeklerde kabızlık zaman zaman görülebilen olağan bir durumdur. Bebeklerde kabızlığı teşhis ve tedavisi için öncelikle bebeğin yaşına/ayına bakmak gereklidir. Yeni doğmuş bebekler eğer sadece anne sütü alıyorsa kabızlığa çok sık rastlanmaz. Bebeğiniz uzun süre kakasını yapmadıysa ve sadece anne sütü alıyorsa 10 güne kadar bu durum normaldir. Emzirdiğiniz için sizin lifli gıdalar, probiyotik içeren yoğurt ve kefir gibi şeyler tüketmeniz bebeğinizin bağırsak hareketlerine de yarayacaktır.

Eğer bebeğiniz sadece anne sütü değil de mama alıyorsa kabızlık yaşamanız veya yaşıyor olmanız daha yüksek ihtimal. Çünkü formül mamaların çoğu inek sütü içerir.(İnek sütü bebek için sindirimi oldukça zor bir gıdadır.) Bu durumda doktorunuza danışarak probiyotikler içeren bir mama kullanabilirsiniz.

Bebeklerde Kabızlık Tedavisi

Bebeğinizin tuvaletini daha rahat yapabilmesi için poposunun zeytinyağıyla uyarılması ve hatta bazen pamuklu bir çubuğun biraz içine sokulması tavsiye edilir. (Ben bunu çok doğru bulmuyorum.) Bu uyarlamalar veya fitil kullanımı kasları çalıştırdığı için aslında işe yarıyor. Bunun dışında bezin dışından da hafifçe popoya baskı uygulayabilirsiniz, aynı işi görecektir. Ayrıca sıcak suyla banyo yaptırıp banyo sonrası mutlaka karın ve sırt bölgesine masaj yapmanızı tavsiye ederim.

bebeklerde kabızlık

Bizim doktorumuz bebeğin bazen kabızlık yaşayabileceğini bunun sebebinin diğer kasları kullanamadığı gibi popo kaslarını da tam olarak kullanamadığından kaynaklandığını söylemişti. Bu yüzden masajın çok faydasını gördük. Masaj hem gaz hem de kabızlık için mükemmel bir bağırsak çalıştırıcı olduğunu da söylemeden geçemeyeceğim.

Eğer ek gıdaya başladıysanız veya daha büyük bir çocuğunuz varsa işiniz kesinlikle daha kolay. Çocuğunuzun beslenme şeklini değiştirin. Asla paketli ve kuru gıdalar tüketmeyin. Bol lifli sebzeler, tam buğday ekmeği, yoğurt ve kefir vazgeçilmeziniz olmalı. Ayrıca gün içerisinde su alımına da dikkat edin. Susuz kalmak da bağırsakları yorar ve kabızlığa sebep olur. Hem tatlı niyetine hem de bağırsaklarını yumuşatması için gün kurusu diye bilinen koyu renkli kuru kayısı tüketebilirsiniz. Bunun dışında yemeklerinin içine veya mamasına zeytinyağı ekleyebilirsiniz, özellikle sabah öğünlerinde tüketilen zeytinyağı daha etkili olacaktır.

Bebeklerde Kabızlık Belirtileri

Bu arada kabızlıktan kastımız aslında bebeğin kaka yapmaması değil, kakayı nasıl ve ne şekilde çıkardığıdır. Bazı çocukların bağırsak hareketleri daha yavaştır, dolayısıyla 2-3 günde bir kaka yapabilirler. Bu durumda endişelenmenize gerek yok. Ancak kakasını ıkınarak, acı içinde yapıyorsa ve kakası çok sert/katı bir kıvamdaysa kabızlıktan şüphelenebiliriz. Bazı zamanlar kabızlıkla birlikte kaka içerisinde kan da görebilirsiniz. Bu durumun sebebi de çatlaklar olabilir. Yine de emin olmak adına mutlaka doktorunuzla görüşmelisiniz. Kabızlık çoğu durumda beslenme değişikliği ile çözüme ulaşılabilen bir durumdur, bu konuda da faydalı sebzelerin şifasını alabilirsiniz.


Yorum yapın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir