Diyet

Hormon Bozukluklarını Gidererek Kilo verin

tarafından tarihinde yayınlandı.

Sürekli olarak kilo alıyor ve iştahınızı kontrol edemiyorsanız hormonlarınızda bir sorun olabilir. Kilo şikayetlerinin birçoğu hormon düzensizliklerinden kaynaklanır. Tiroid, İnsülin ya da Östrojen gibi hormonlar düzenlendiğinde kilo sorunları da ortadan kalkabilir.

Kilo Almaya Sebep Olan Hormonlar

Peki hangi hormon bozukluğunda hangi yöntemler uygulanmalı?

Kortizol/Stres Hormonu

Stres altında olduğunuz durumlarda kendinizi daha çok aç hissediyorsanız kortizol hormonunuzda düzensizlik olduğu anlamına gelir. Kortizol hormonunu azaltmak için kafeini bırakmalı, yeşil çay ya da bitki çayları tüketmeli, yoga, mediyasyon yapmalı, protein ve lif ağırlıklı beslenmelisiniz.

İnsülin/Yağ Depolama Hormonu

Özellikle karın bölgesinde yağlanma yapan insülin, şeker ve karbonhidrat içeren bir besin tükettiğinizde kendinizi yorgun, halsiz, susuz ve dalgın hissediyorsanız insülin hormonlarınızda dengesizlik var demektir. Karbonhidrat, şeker ve yapay tatlandırıcılardan uzak durmalı, yemeklerinde omega-3 içeren sağlıklı yağlar kullanmalı, magnezyum takviyesi almalı ve düzenli olarak egzersiz yapmalısınız.

Leptin

Yemek yerken doyma hissine bir türlü ulaşamıyorsanız leptin hormonunuz normal düzeyin üstünde demektir. Şeker, trans yağlar, glüten gibi besinleri bırakmalı, sebze ve balık tüketmeli, düzenli egzersiz yapmalı ve iyi uyumalısınız.

Ghrelin/Açlık Hormonu

Yemek yedikten 1 saat sonra tekrar acıktığınızı hissediyorsanız açlık hormonunuzda düzensizlik olabilir. Şekeri tamamen bırakmalı, dengeli beslenmeli, sebze tüketmeli, uykudan önce yemek yemeyi bırakmalı ve meyve yemeyi azaltmalısınız.

Adiponektin/Yağ Yakma Hormonu

Bu hormon iyi çalıştığında yağ yakımı hızlanır. Adiponektin hormonunu yükseltmek için avokado, balık, antep fıstığı gibi magnezyum içeren besinleri tüketmeli ve düzenli egzersiz yapmalısınız.

Östrojen

Östrojen fazlalığı da kilo vermeyi zorlaştırır. Azaltmak için lif içeren besinleri ve sebzeleri tüketmeli ve düzenli egzersiz yapmalısınız.

Tiroid

Düşük tiroid metabolizmayı yavaşlatır ve kilo almaya, kilo vermeyi zorlaştırmaya başlar. B , D, A vitaminleri, demir, çinko gibi takviyeler almalı, glütensiz beslenmeli, stresle başa çıkmalı ve iyi uyumalısınız.


Yorum yapın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir