Anne & Bebek

Hamilelik Döneminde Stres ve Baş Etme Yolları

tarafından tarihinde yayınlandı.

Hamilelik dönemi değişen hormonlar, değişen vücut yapısı, annelerin kafasındaki soru işaretleri gibi bir çok etkenle birlikte bir çoğumuzun en sıkıntılı ve aynı zamanda heyecanlı dönemi oluyor. Öncelikle baştan başlayalım, ilk hamile olduğunuzu öğrendiğinizde hayatınızın en büyük değişimiyle karşı karşıya kalıyorsunuz. (Benim ilk şoku atlatmam saatler sürmüştü :)) Sonrasında hemen kafamda milyon tane soru işareti oluştu ve 9 ay boyunca bunların cevabını aradım. Bütün bu sorular, nasıl olacak, nasıl doğacak, sağlıklı mı olacak, hepsi ayrı ayrı bir stres sebebi. Bunu aşmanın en güzel yolu ise doğru cevapları alabileceğiniz bir kadın doğum uzmanını bulmak ve doğru kitapları okumaya başlamak.

Hamilelik Döneminde Stres

Özellikle öncesinde sıkıntılı gebelik yaşayan veya riskli gebelikle başlayan anneler daha çok strese maruz kalıyor. Aslında hamileliğin bir hastalık değil de doğal bir süreç olduğu mesajını beynimize göndermemiz gerekli. Dünyada saniyede 4 kadının doğum yaptığını düşünürsek, sizinle aynı durumları yaşayan binlerce kişi olduğunu varsayabiliriz. Önemli olan sorunu bulup çözümüne yönelik ne yapabileceğimizi planlamak. Bunun dışındaki vesveseler bize ve haliyle bebeğimize daha çok zarar veriyor.

Hamilelik Döneminde Stres Bebeğe Zararlı Mı?

Bebeğe zararına gelmişken, bununla ilgili yapılan bir çok araştırma mevcut. Hamilelik döneminde yoğun strese maruz kalan kadınlarda erken doğum riski oldukça fazla. Erken doğumun ötesinde ilk 3 ayda yaşadığımız stresli gebeliğin ilk trimesterıne (yani bebeğin organ gelişimine) denk geldiği için bu durum bebekte çeşitli anomalilere sebep olabiliyor. Yapılan çalışmalar, hamilelik süresince strese maruz kalan kadınların bebeklerinin beyin gelişiminin de daha geride kaldığı yönünde.

Hamilelik Döneminde Stresle Baş Etme

Peki bu hamilelik döneminde stresle başa çıkmak için ne yapmalıyız? Öncelikle eğer aşamayacağınız türden sorunlar yaşıyorsanız bir psikoloğa danışmanızda kesinlikle fayda var. Çok zor bir hayat yaşıyor olabilirsiniz, beklenmeyen plansız bir gebelik yaşıyor olabilirsiniz, fiziksel veya ruhsal şiddet görüyor olabilirsiniz; bunlar hormonlara birleşip ruhsal dünyanızı karma karışık edebilir. Bu yüzden çözemediğiniz sıkıntıları mutlaka bir uzmana anlatın.

Eğer sıkıntılarınız kendi aşabileceğiniz boyutlardaysa sorunu tespit edip çözüme gitmeyi de deneyebilirsiniz. Mesela ani sinir patlamaları, duygusal krizler yaşıyorsanız uzun yürüyüşler yapmak sizi rahatlatabilir. Düzenli bir şekilde spor yapmak ve sağlıklı beslenmek özellikle hamilelik döneminde sandığınızdan çok daha önemli.

Stresle başa çıkmak için meditasyon ve yoga yapabilirsiniz. Yoga hem vücudunuzu doğuma hazırlayacak hem de sizi ruhsal olarak rahatlatacaktır. Ayrıca artık hamileler ve anneler için birçok sosyal medya grupları mevcut. Sizin düşüncelerinizle örtüşenlere üye olup, sıkıntılarınızı orada paylaşabilir böylelikle yalnız olmadığınızı hissedebilirsiniz. Ben hamileliğimde ve sonrasında sosyal medya gruplarının çok faydasını görmüştüm, sizlere de mutlaka tavsiye ederim.

Not: Hamileliğinizle ilgili sağlıksal sorunlarınız varsa bunları çözmek için birden fazla doktora danışmalısınız. Kimi zaman tek bir doktorun söyledikleri dünyamızı karartırken, başka bir doktor hiç aklımızda olmayan bir çözüm önerisi sunabiliyor. 


Yorum yapın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir