Anne & Bebek

Hamilelik ve Emzirme Döneminde Diş Tedavisi

tarafından tarihinde yayınlandı.

Hamileliğinde diş ağrısı, diş eti problemi yaşayanlar burada mı? Bunları yaşayanlardan biri de muhtemelen benim, plansız bir şekilde ani gerçekleşen gebelik sonrası yapılması gereken dişlerimi yaptıramamış ve hamilelik boyunca diş ağrıları çekmiştim. Sonrasında öğrendim ki aslında bütün o acıları boşuna çekmişim hatta beklemekle de aslında büyük hata etmişim.

Öncelikle diş apsesi, çürük, diş eti kanamaları gibi durumlarda “hamileyken diş yaptırılmaz”, “her hamilelik bir diş götürür” gibi söylentilere inanmamamız ve bir diş hekimini ziyaret etmemiz gerekiyor. İltihabın bebeğin gelişimi için de oldukça zararlı olabileceğini unutmamalıyız, keza hamilelik ve emzirme dönemlerine özel uygulanabilen anestezilerle kimi zaman antibiyotik bile kullanmadan diş tedavimizi yaptırabiliyoruz.

Hamilelikte Diş Tedavisi Olur Mu?

Peki hamilelikte diş tedavisi için en uygun dönem hangisi? İlk önce 1. trimesterı bebeğin organlarının oluştuğu, daha hassas bir dönem olduğu için riskli bir dönem olarak değerlendirebiliriz. Dışarıdan alacağınız ilaç ve anestezi gibi durumlar bebeğinizi etkileyebilir. Bu nedenle ufak sorunlar ve dişçiye danışılacak konular haricinde ikinci trimesterı beklemek daha uygun gözüküyor. En uygun dönemler ise 14. ve 20. haftalar arası olarak belirtiliyor.

Hamilelik döneminde özellikle diş eti kanamaları oldukça sık görülüyor, bu benim de yaşadığım bir sorundu. Hormonlar sebebiyle diş etlerimde şişlik ve hassasiyet oluşmuştu. Ancak doktorum bana bunun çok normal bir süreç olduğunu, ağız temizliğimi asla aksatmamam gerektiğini ve normalde kullandığımdan daha yumuşak uçlu bir diş fırçası kullanmam gerektiğini söylemişti. Bu oldukça önemli çünkü gebeliğe bağlı oluşan diş eti iltihaplarında eğer kanama olduğu için temizliğe ara verirsek, bu çok daha ciddi sorunlara yol açabiliyor.

Ben hamilelik döneminde yapılması mümkün olmayan diş tedavilerimi emzirme döneminde yaptırmıştım, hamilelik sonrası henüz hormonlarım normale dönmediğinden biraz zorlanmadığımı söylersem yalan olur. Bunun için size tavsiyem doğum sonrasına bıraktığınız ve acil olmayan tedavileriniz varsa, 6 ay kadar beklemeniz daha iyi olacaktır. Diş etim şiş olduğundan dolayı dolgunun tutmaması gibi durumlarla karşılaştım, siz bunları yaşamayın.

Her durumda hamilelik döneminde kendi kadın doğum doktorunuzla diş hekimizin ortak bir şekilde çalışması ve kullanılacak anestezi, ağrı kesici ve antibiyotiklere birlikte karar vermeleri oldukça önemli. Emzirme zamanlarında ise durum biraz daha kolaylaşıyor. Doktorunuza emzirdiğinizi söylerseniz, kullanacağı ilaçları süte en az oranda geçecek şekilde seçecektir.

Diş ağrınızı geçirmek için internette okuduğunuz şeylere inanmayın. Sirke, sarımsak ve alkol gibi maddeler asidik oldukları ve alkol içerdikleri için zaten hassas olan diş etinize ve dişlerinize daha fazla zarar verebilir. Ayrıca ağrı kesici özelliğiyle bilinen karanfil yağı da rahim kasılmalarını başlatma ihtimalinden dolayı önerilmeyen bir çözüm.  Doğal çözümlere yönelecekseniz de bunları doktorunuza danışmanız çok daha sağlıklı olacaktır.


Yorum yapın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir