Sağlık

Çikolata Kisti Nedir? İşte Çikolata Kisti Oluşmasının Nedenleri

tarafından tarihinde yayınlandı.

Çikolata kisti, araştırmalara göre her 5 kadından birinde görülen bir rahatsızlık. Tıp dilindeki ismi endometriozis olan ve halk arasında çikolata kisti olarak bilinen bu rahatsızlık özellikle 30’lı yaşlarda görülüyor. Tedavi edilse de tekrar etme olasılığı oldukça yüksek.

Peki Nedir Bu Çikolata Kisti?

Rahmin iç zarında bulunan dokunun, rahmin dış kısmına çıkması ve yumurtalıklar ile yumurta kanallarında gelişmeye başlamasıdır. Rahmin dışında gelişmeye başlayan doku, rutin hormonal dengesizliklere aynı şekilde cevap verir ve her ay aynı zamanlarda oluşan dokunun hamileliğe hazırlanması sürecini aynı şekilde geçirir. Hamilelik gerçekleşmediğinde rahim zarı parçalanır ve vücuttan atılır. Başka bir kısımda gelişmiş olan çikolata kisti ise kandan atılamaz. Bu da iltihap ve ağrı oluşumuna neden olur. Bu hastalığın nedeni henüz saptanmadı ve tedavisi yok. Yalnızca oluşan belirtilerini hormon tedavisi ve ağrı kesicilerle yok etmek mümkün. Çocuk doğurma yaşına gelmiş kadınlarda bu rahatsızlığın oluşma ihtimali ise oldukça yüksek.

Çikolata Kisti Neden Oluşur?

Bu rahatsızlığın tam olarak saptanmış bir nedeni olmasa da birkaç ihtimal bulunuyor. Bunlardan birkaçı çevresel sebepler, bağışıklık problemleri, adet kanının karın boşluğuna akması, lenf sistemi, genetik sebepler, doku farklılaşmasıdır.

Çikolata kisti ile ilgili herhangi bir şüpheniz varsa mutlaka vakit geçirmeden doktora danışılması gerekir. Yapılan laparoskopi işlemi ile ilgili teşhis konulur. Eğer kasık ağrısı, ağrılı regl, sancılı bağırsak hareketleri veya alt karında şişkinlik gibi belirtiler durumunda laparoskopiye gerek kalmadan teşhis konulabilir.

Beslenme düzeninizi değiştirerek çikolata kistinin belirtilerini en aza indirebilirsiniz. Süt ürünleri, şekerli gıdalar, et, buğday ve çikolata gibi besinleri beslenme düzeninizden çıkararak iyi bir sonuç alabilirsiniz. Karbonhidrattan uzak durmanız da oldukça faydalı olacaktır. Bol meyve ve sebze tüketimi, günde 2 litre su tüketimi, balık, fındık, sert kabuklu yemişler ve çekirdek de iltihabın azalması için tüketilebilir. Aynı şekilde yeşil çay tüketimi de çikolata kistinin gelişiminin azalmasını sağlar. Likopen bakımından zengin olan domatesin de hücrelerin anormal hareketlerini azalttığı bilinmektedir. Diyetinizde bol bol domates tüketebilirsiniz. İşlenmiş gıdalar ve abur cuburlar yerine daha organik besinler tüketebilirsiniz.


Yorum yapın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir