Soru-Cevap

Bradipne Nedir?

tarafından tarihinde yayınlandı.

Normal bir yetişkin insanın dakikada 20 ila 20 kez, çocukların 20 ila 25 kez, yenidoğan bebeklerin ise 30 ila 60 kez soludukları bilinmektedir. Solunum sayısı yetişkinlerde 12, çocuklarda 20 ve bebeklerde 30\’un altına düşüyor ise bu bradipne olarak adlandırılır. Yani tanımsal olarak bradipne solunum hızının normalin altına düşmesi olarak açıklanabilir. Peki, Bradipne Nedir neden bradipne olur? Nefes alırken neden zorlanırız?

Bu birçok hastalığa bağlı olarak meydana gelebilir. Herhangi bir kalp hastalığı, akciğerlerle ilgili rahatsızlıklar, beyin fonksiyonlarına bağlı hastalıklar, endokrinal problemler başlıca sebepleri olabilir. Bunların yanı sıra aşırı alkol ve sigara kullanımı, yorgunluk, derin uyku gibi faktörler de nadiren de olsa bradipneye girmemize sebep olabilir. Her ne durumda olsun tekrarlayan bradipnelerde mutlaka hekime başvurulmalıdır.

Bradipne Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Uykusuzluk, yorgunluk, göğüste nefes almayı zorlayan ağrı, bayılma, nefes darlığı birincil belirtileri arasındadır.

Bradipneye Sebep Olan Hastalıklar Nelerdir?

Troid hormonları insan vücudundaki metabolizma hızını ayarlar. Hormonların çok çalıştığı durumlara hipertroidi, az çalıştığı durumlara ise hipotroidi adı verilir. Hipotroidi solunum hızını yavaşlatabilir, bradipneye sebep verebilir. Mutlaka hekime başvurulması gereken bir durumdur.

Kalbin iyi çalışmaması, iyi kan pompalayamaması durumunda akciğerlerin yetersiz çalışması bradipne nedenleri arasındadır. Bunların yanı sıra beyinde bulunan kitle, pıhtı veya kanamalar solunum merkezinin işlevini etkileyebilir dolayısıyla bradipne görülme olasılığı yüksek ihtimaldir. Kısacası bradipne birçok hastalık sonucu karşılaşabileceğimiz bir durumdur.

Bradipneyi Fark Ettiğimde Ne Yapmalıyım?

Böyle bir durumla karşılaştığınızda eğer ayaktaysanız istirahat pozisyonuna gelmelisiniz. Uygun bulduğumuz bir yere oturup, sakinleşip, başınızı normal hattan biraz yukarıya kaldırıp derin bir nefes almaya çalışmalı, yakınınızdaki birinden yardım istemeli ve şartlarınız olgunlaştığında mutlaka yakınınızdaki bir hastaneye başvurmalısınız. Primer tedavisinde oksijen maskesiyle hasta rahatlatılmaya çalışılır ve sonrasında altta yatan sebepler araştırılacaktır.


Yorum yapın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir