Anne & Bebek

BLW Nedir? BLW Yöntemi Nasıl Uygulanır?

tarafından tarihinde yayınlandı.

BLW(Baby Led Weaning) yöntemi özetle bebeğe püreler vermeden her gıdayı kendi eliyle yemesine olanak sağlayan bir beslenme yöntemidir. BLW yöntemiyle ek gıdaya geçiş döneminde tanıştıysanız yaşadınız! İlerleyen zamanlarda temizlik açısından uğraştırıcı olsa da kesinlikle iyi ki yapmışım diyeceğiniz bir iş.

BLW Yöntemi Nasıl Uygulanır?

BLW ile ek gıdaya başlarken öncelikle ben ne yaptım onlardan bahsedeyim. Kızım 5 aylıkken desteksiz oturabildiği için biraz şanslı olduğumuzu söyleyebilirim. Hemen bir mama sandalyesi alarak yemeklerde bize eşlik etmesini sağladık ki ne yapıyoruz önce gözlemlesin istedik. Bu gerçekten bence çok etkili oldu! Çünkü kendi tadım günleri başladığında ne yapacağını bilen bir bebekle karşılaştım ki çok şaşırdığımı söyleyebilirim. Anlatılanlardan genelde ilk besinlerin mıncıklanıp yeri boyladığını duymuştum. Önce bir ay kadar sizinle her gün aynı masaya oturursa ve mesela ekmeği yerken ona dönüp göstere göstere yerseniz çok etkili oluyor. Ekmeği koparmak, parmaklarıyla tutmak, ağzına götürmek ve ekmeği çiğnemek bunların hepsini bizim için oldukça kolay olsa da onun için değil. Dolayısıyla önce görmeli. 6. ay sonrasındaysa BLW listelerine bakarak ayına uygun olan ve mevsimlik taze sebze ve meyvelerden ne yiyebileceğini çıkarttım.

Ben ilk tadımlara sebze ile başladım ki size de tavsiye ediyorum. Örneğin kabak ile başladığımızı varsayarsak kabağı onun eliyle tutabileceği şekilde kesip buharda haşlıyoruz. Haşlama derken aslında yapmanız gereken iyice püre haline gelmeyecek şekilde hazırlamak. Yani elinizle tuttuğunuzda bütün olarak kalmalı ama ağzınıza götürdüğünüzde damağınızda ezilmeli. Söyleyince karışık gelse de alışınca hemen ayarınızı buluveriyorsunuz. İster buharda haşlayın, ister fırınlayın. Bu şekilde yaklaşık 45 günlük bir 3 gün denemesi ve tadım günleri bitince, güvenli besinleri karıştırıp yemekler yaparak verebilirsiniz. 3 gün deneme kuralından detaylıca ek gıdaya geçiş yazımda bahsetmiştim. Onu da okumanızı tavsiye ederim.

BLW yöntemini bu kadar sevmemin en büyük sebebi hem bebeğiniz kendi başına bir şeyler yapabildiği için öz güveni yerine geliyor hem de el-göz koordinasyonu için bir egzersiz oluyor. Şu anki durumu söylersek kızım Ada 1 yaşında ve ailecek yemeğe oturduğumuzda herkesin önüne yemeği koyuluyor ve herkes kendi yemeğini yiyor. Ben elimde kaşıkla kendi yemeğimi soğutarak “aç ağzını aç, yut yut!” çığlıkları atmadan kendi yemeğimi yiyorum. O da kendi yemeğini yiyor. Eğer çok sevdiği bir şeyse o heyecanlanmasını neredeyse çiğnemeden yutmasını görmeniz lazım.

Bu arada parça parça kesilip çocuğun eline verilen yiyecekleri acaba çiğneyebilecek mi diye düşünmeyin. Zaten pişirerek yumuşattığınız için damağında ezebiliyor. İlk zamanlar biraz boğaza kaçma durumu olabilir, öğürür gibi hareketler yapabilir, kalp krizi geçirmeden biraz bekleyin 🙂 Şimdiye kadar Ada’ya müdahale etmemiz hiç gerekmedi. Boğazına kaçan bir şey olduğunda kendisi  çıkarabildi ama ben ne olur ne olmaz diye yine de internetten bebekler için ilk yardım videolarını izlemiştim. Size de tavsiye ederim. yaklaşık 10 dakikanızı ayırıp izleyin, ne zaman ağzına ne atacağını bilemezsiniz BLW yapmasanız bile bilmekten zarar gelmez.

BLW yöntemi hakkında sorularınız olursa mutlaka yazın, detaylıca cevaplamaya çalışacağım. Hepimizin bebeklerine bol iştahlı, sağlıklı günler diliyorum! 🙂


Yorum yapın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir