Anne & Bebek

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalıdır?

tarafından tarihinde yayınlandı.

Bebeklerin beslenmesinde ilk 6 ay SADECE anne sütü veya yokluğunda formül mama öneriliyor. Buradaki SADECE kısmı zaten bize ek gıdaya başlamayla ilgili en önemli zaman başlangıcını veriyor. Yani ek gıdaya başlamayı düşünüyorsanız başlangıcı mutlaka 6. Ay sonrası olmalı! Peki ek gıdaya geçiş nasıl olmalıdır? İşte bilmeniz gerekenler.

Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalıdır?

Ek gıdaya başlamak biliyorum ki hepimiz için oldukça heyecanlı oluyor. Bebeğin anne sütü dışında bir şeyi yemesi, acaba yiyecek mi yemeyecek mi düşüncesi, aldığı ilk kaşığı püskürtmesi derken bu heyecana yenik düşüp bu süreci erken başlatmamak gerekiyor. Ek gıdaya başlama sürecinde mutlaka bebeğinizi gözlemleyin. Destekli bir şekilde oturabiliyor mu?, siz yemek yerken yemeklerinize atlıyor mu?, kavrama becerileri ne durumda? bunlar oldukça önemli etkenler.

Ek gıdaya hangi yöntemle başlanmalı diye düşünüyorsanız mutlaka BLW yöntemini de duymuşsunuzdur. BLW yöntemini ayrı buradaki yazımda detaylıca anlattım. Gerçekten hayat kurtarıcı olduğunu söyleyebilirim. Onun haricinde BLW ve klasik ek gıdaya geçişin ortak noktalarından bahsetmek gerekir ki bunların en önemlisi 3 gün kuralı. Bu kural doğrultusunda bebeğinize her gün ayına uygun olan bir yiyecekten tadımlık olarak veriyor ve alerjik olup olmadığını gözlemliyorsunuz.

Örneğin yoğurda başladığınızı varsayalım; ilk gün sadece bir çorba kaşığı kadar yoğurt veriyorsunuz, bu sırada başka hiçbir ek gıda olmuyor. Ertesi gün bu miktar 1.5 çorba kaşığı yapıyorsunuz ı ve 3. gün ise 2 çorba kaşığı veriyorsunuz. Bu süreçte eğer kakasında mukus veya kan gözlemliyorsanız, pişik varsa veya yedikten sonra bebeğiniz kusuyorsa bu gıdayı tehlikeli olarak işaretliyorsunuz. Tamamen vücuttan atıldıktan sonra yaklaşık bir ay sonra tekrar az miktarda vererek deneyebilirsiniz. Böyle böyle her gıdayı tek tek deniyor ve alerjik bir tepkime olup olmadığını ölçüyoruz. Eğer aynı gün içinde hem yoğurt hem et verirseniz ve çocuğunuz alerjik belirti verirse hangisinden kaynaklandığını çözemeyeceğiniz için özellikle her gün bir gıda şeklinde gidilmesi şart.

Ek gıdaya başlangıç için ise ben sebzeleri öneriyorum. İlk önce meyve gibi şekerli bir gıdayla tanışan bebek, sonrasında sebze yemekte zorlanabiliyor. Dolayısıyla az alerjen olan kabak ve patates gibi sebzelerle tadıma başlamak en iyisi. Özellikle tadım sözcüğünü kullanıyorum çünkü ilk 1 sene ek gıda gerçekten de ek gıda olmalı. Yani bebeğin doyması için değil, tanışması için ek gıdaları veriyoruz. Yavaş yavaş yemekle tanışan bebek 1 yaşından sonra doyacak ölçülerde yemeye başlıyor.

1 yaşa kadar bebeğe verilmemesi gereken besinler de var ve buna dikkat etmek ayrıca çok önemli. Bal, yumurta beyazı, inek sütü, karaciğer harici sakatatlar ve özellikle de çay, kahve, kakao, işlem görmüş etler yani salam,sucuk, sosis gibi ve benim tavsiyem paketli gıdaların tümü. Paketli gıdalar uzun süre dayanması için içinde koruyucu eklenmiş gıdalardır ve bu koruyucuların kanserojen olduğuna dair bilgiler var. İlk sene gıdalarla yeni tanışan bebeğin damak tadının oluşması için de gıdaları özünden alması ve paketli gıdalarla damak tadının bozulmaması gerekir.

Bunlara dikkat etmemiz sonucunda yemek seçmeyen, yemek yemekten keyif alan bir bebek büyütmek tamamen bizim elimizde 🙂


Yorum yapın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir