Anne & Bebek

Bebeklerde Diş Çıkarma

tarafından tarihinde yayınlandı.

Bebeklerin en zor dönemlerinden birisi olan diş çıkardıkları dönem hem aileler için hem de bebek için oldukça zorlu geçiyor. Diş çıkarma dönemine girdiğinizi nasıl anlayacağınıza gelince; bebeğinizin salyaları çoğaldıysa, bulduğu herşeyi ağzına götürmeye çalışıyorsa, gece uykuları düzensizleştiyse, mızmız ve devamlı ağlayan bir durumdaysa diş çıkarmadan şüphelenmenin vakti gelmiş demektir. Bu arada bebekler henüz 3 aylıkken de bu belirtileri gösterebilir. Ancak diş için genelde çok erken sayılan bu dönem aslında bebeğin tükürük bezlerinin çalışmaya başlamasıyla alakalıdır. Aynı zamanda oral dönemde olduğu için herşeyi ağzıyla tanımaya çalışan bebek, dışarıya diş sinyalleri verebiliyor. Benim bebeğimin dişleri de 5. Aydan sonra çıkmaya başladı yani ben de bu durumu dişe yoranlardandım.

Bebeklerde Diş Çıkarma Süreci

Ağzın içinde dişin geleceği yer genelde kabarır ve beyazlaşır. Elinizi sürdüğünüz zaman bölgede bir çıkıntı hissedersiniz. Gözünüz aydın 🙂 Bu dişin geleceğinin habercisidir! İshal diş çıkarma dönemlerinde çok karşılaştığımız bir belirti olmakla birlikte aslında tam olarak dişle değil de bebeğin her bulduğunu ağzına aldığı bu dönemde kaptığı bakterilerin yarattığı bir durumdur. Aynı zamanda bebeğin bünyesi daha hassas ve hastalığa meyilli olur.

Bu dönemi kolaylaştırmak için eğer yaşı/ayı uygunsa bebeğinize yeşil soğan vermenizi tavsiye ederim. Özellikle beyaz kısmında bulunan maddeler diş etlerini uyuşturacak ve rahatlatacaktır. Aynı zamanda dolapta tuttuğunuz sert meyve ve sebzeleri de gün içinde eline verebilirsiniz. Diş çıkarma döneminin özellikle geceleri çok sıkıntılı geçer. Bunun için size evde hazırlayabileceğiniz bir jel tarifi vereceğim. Eczanelerden alacağınız ilaçlardan çok daha sağlıklı ve zararsız olan bu jeli özellikle gece yatmadan sürerseniz bebeğiniz daha kolay uyku uyuyabilir.

Bebeklerde Diş Çıkarma Jel Tarifi

Bir avuç kadar karanfili havanda dövüp toz haline getirin ve bir kaba aktarıp üzerini geçecek kadar saf zeytinyağı koyun. Bu karışımı buzdolabında 2 gün kadar beklettikten sonra temiz parmağınızda bebeğinizin diş etlerine sürebilirsiniz. Eğer evinizde karanfil yağı varsa, bir damla karanfil yağına 1 yemek kaşığı zeytinyağı ölçüsünde seyrelterek de kullanabilirsiniz. Aynı zamanda papatya çayı da diş ağrılarına iyi geliyor, papatya çayını gece yatmadan bebeğinize içirebilirsiniz.

Umarım söylediklerim işe yarar ve bu dönemi rahatça atlatırsınız. Unutmayın ki siz ne kadar sıkıntı çekiyorsanız bebeğiniz daha da fazlasını yaşıyor, bu yüzden sabırlı olun 🙂


Yorum yapın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir