Anne & Bebek

Bebeklerde Aşı Sonrası Ateş

tarafından tarihinde yayınlandı.

Bebeğimiz doğduğu andan itibaren onun sağlığıyla alakalı her şey öncelikli olmaya başlıyor. Bana göre en ama en önemlisi aşılar. Aşılar hem bebeğimizi hem diğer bebekleri salgından korumak amacıyla kesinlikle yaptırılması gerekiyor, her ne kadar sonrası biraz sıkıntılı olsa da..

Bebeğimde Aşı Sonrası Ateş Çıkması

Kızım ilk doğduğunda doğum sonrası benden alıp aşılarını yaptırıp yanıma geri getirmişlerdi, zaten dünyaya gelmenin şokunu yaşadığı için aşıların etkilerini pek anlayamamıştık. 2. Ayın sonunda yapılan karma aşılardan sonra eve geldiğimizde kızımı yatırdım, uykusundan inanılmaz bir ağlamayla uyandı sonrasında. Kucakta bile duramıyordu, kesintisiz kriz şeklinde bir ağlama.. Daha önce de hiç başımıza gelmemiş böyle bir durum, tabi ben panik oldum. Aklıma altını açmak geldi, belki pişik olmuştur açınca rahatlar diye düşündüm, altını açarken bacağını gördüm ve şok oldum. Aşının yapıldığı bölgenin çevresindeki oldukça geniş bir alan kabarmış ve kıpkırmızıydı. Hemen doktorunu aradım, bana sakin olmamı bazı bebeklerde görülebilen normal bir tepkime olduğunu söyledi. Bölgeye buz kompresi yaparak yarım saat gibi bir sürede bu şişliği geçirdim. Aşı sonrası olan tepkimelerle ilgili her şeyi okumaya başladım, bunlardan en yaygın olanı tabi ki bildiğiniz üzere ateş.

bebeklerde aşı sonrası ateş yükselmesi

Aşı sonrası ateş bebeklerde sık görülebilen “zararsız” bir durumdur. Zaten aşının içeriği düşünüldüğünde ateş olması kadar normal bir şey yok, sonuçta bağışıklık kazanması için ona bir mikrop veriyorsunuz. Bebeğiniz bu mikropla savaşırken haliyle ateşi yükselecektir. Bunu önlemenin mantıken yanlış olması dışında araştırmalar sonucu da aşının etkisini düşürdüğünü gösteren kanıtlar var. Özellikle aşıya götürmeden önce bebeğine ateş düşürücü veren anneler duyuyorum. Bu yaptığınızın hiçbir doğru tarafı yok, her şeyden önce bebeğin ateşinin çıkıp çıkmayacağını bile bilmiyorsunuz. Her aşıdan sonra ateş çıkar diye bir genelleme yapamayız, kızımda sadece kızamık aşısı sonrası ateş oldu mesela, diğer aşılarda hiç ateşle karşılaşmadık. Peki karşılaşsak ne yapardık?

Aşı sonrası ateşle karşılaştığınız durumlarda öncelikle sakin olun, bunun normal olduğunu hatırlayın ve ateşi bebeğinizin bağışıklık sisteminin çalıştığının bir habercisi olarak düşünün. Ateşi ölçebilirsiniz ama bunun ötesinde önemli olan bebeğinizin keyfidir aslında. Kimi bebek 38 derece ateşte yatıp uyur, kimisi oyunlar oynar, kimisi de huysuzlanır ve ağlar. Eğer bebeğin keyfi yerindeyse sadece ateş ölçümü yaparak kontrol altında tutabilirsiniz. Eğer keyifsizse ağlıyorsa biraz müdahale etmenizi istiyor olabilir, bunun için odanın camını açıp içeriyi havalandırın, ona bol bol içmesi için su teklif edin. Ateşin yüksekliği sizi korkutacak boyutlardaysa (ki bu çok nadir olur) eğer aşı sonrası duş yasak değilse ılık suyla duş aldırabilirsiniz.

Unutmayın ki bebeğinize ne kadar müdahale ederseniz bağışıklık sisteminin güçlenmesinin önünde o kadar durmuş olursunuz. Ateş dosttur, ateş kötü bir şey değildir. Her 38 dereceyi geçen ateş düşürülmek zorunda değildir. Hormonlarla genetiği oynanmış besinler ve ilaç sektörüyle çevrelenmiş durumdayken, bebeğinize bırakacağınız en güzel miras güçlü bir bağışıklık sistemidir!


Yorum yapın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir