Soru-Cevap

Bebekler İçin Araba Koltuğu Seçimi Nasıl Olmalı?

tarafından tarihinde yayınlandı.
Sema Sormuş;

Merhabaa.. 4 aylık hamileyim 🙂 Küçüğün gelmesine 5 ay kaldı, durum böyle olunca hazırlıklara başladık bile.Bebek için araba koltuğu seçimi gibi basit bir konunun bile aslında ne kadar kapsamlı olduğunu duyunca çok şaşırdım. Sizin fikirlerinizi de alırsam çok sevinirim.

Cevap

Merhaba Sema Hanım 🙂

Ebeveynler olarak çocuklarımız için güvenlikleri bizim için öncelikli olmazsa olmazımızdır. Doğdukları günden itibaren tırmıklarının ucuna zarar gelmemesi için gayret gösterir, her türlü önlemi kendimizce almaya çalışırız. Bunlardan bir tanesi de ”Bebek Oto Koltuğu’ ‘dur. Bebekler İçin Araba Koltuğu Seçimi Nasıl Olmalıdır;

Türkiye’de doğumdan başlayıp 135 cm kadar oto koltuğu kullanılması zorunludur. Piyasada oldukça fazla sayıda oto koltuğu çeşidi olmakla birlikte, bunları birbirinden ayıran bazı özellikler vardır.

Bebek Oto Koltuklarının Ayırt Edici En Belirgin Özellikleri

1-Güvenlik

2-Uygunluk

3-Fiyat

1-Güvenlik

Hemen her konuda olduğu gibi, bu konuda mutlaka internette araştırmalar yapmışızdır. Karşımıza çıkan o kadar sonuç varken halen aklımız karışabiliyorsa bunun sebebi; bilgi kirliliğidir. Şöyle ki;

Güvenlik ön plandayken firmaların kendi ürünlerini tüketiciye ulaştırmak için kullandıkları en hassas konu ”Çarpışma” testleridir. Bu testleri yapan özel kuruluşlar olmakla beraber, ECE (Avrupa Ekonomi Komisyonu),bir Avrupa Güvenlik Standardıdır ve Avrupa’da tüm koltuk üretici firmaları bu standarda uymak zorundadır.

Yürürlükte Olan ECE Yönetmeliği Hangisidir?

2016 itibariyle yürürlükte olan; ECE R44 yönetmeliğidir. Bu yönetmelikte;50 km/sa. Hızla önden çarpışma,30 km/sa. Hızla arkadan çarpışma, devrilme testleri bulunmaktadır. Bu yönetmelik yerini,2013’de yürürlüğe giren ve 2018’den sonra uygulanmaya başlayacak I-SIZE yönetmeliğine bırakacaktır.

I-SIZE yönetmeliğinde artık tamamen boya göre koltuk seçimi yapmak esas alınacaktır. ECE R44 zorunlu bir yönetmeliktir. Ancak oto koltuğu üreticileri, testlerini bağımsız test kuruluşlarında yaptırabilirler. Bunlardan en önemlisi ve en bilindiği ADAC firmasıdır.

ADAC

Bağımsız bir Alman otomotiv kulübüdür. Genellikle çocuk koltukları testlerini organize eden bir kuruluştur. Yılda iki kez test yaparlar. ECE testlerine göre yaklaşık %50 daha katı bir test uygularlar. Tabi ki bu teste giren firmaların fiyatları piyasada daha pahalı olmaktadır.

2-Uygunluk

Seçeceğimiz koltuğun en önemli kriteri budur. Maalesef en dikkat edilmeyen kriterdir. Sonuçta güvenlik için aldığımız bir ürünü uzun süre kullansın diye seçmemeliyiz.

ECE Yönetmeliğine Göre;

a-Doğumdan itibaren yaklaşık 6 aya kadar Ana Kucağı dediğimiz 0-13 kg arası koltuklar.

b-Yaklaşık 6 aydan sonra 4 yaşına kadar kullanılan 9-18 kg arası koltuklar.

c-Yaklaşık 4 yaşından 12 yaşına kadar kullanılan 15-36 kg arası koltuklar.

I-SIZE Yönetmeliğine Göre;

a-Doğumdan itibaren 105 cm kadar kullanılabilen koltuklar,

b-105 cm’den 135 cm kadar kullanılabilen koltuklar.

3-Fiyat

Piyasada 100 TL’den başlayıp 3000 TL’lere kadar olan fiyatlar mevcuttur. Buraya kadar olanlar genel ve hemen hemen herkesin ulaşabileceği konular. Benim sizlerle paylaşacağım tavsiyelerim şunlar;

-Oto koltuğu alırken mutlaka görerek ve deneyerek almanız.

-Fiyatına aldanmayınız. Aldığınız koltuk yaklaşık 4 yıl kullanılacağı için ödediğiniz parayı 4’e bölerek hesaplayınız.

-İkinci el kesinlikle almayınız.

soru-sor


Yorum yapın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir