
Soru-Cevap
Meme Kanseri Nasıl Anlaşılır? 3 Adımda Evde Meme Kanseri Testi
Ece Naz Dalma tarafından tarihinde yayınlandı.Yapılan araştırmalara göre meme kanseri kadınların en büyük korkularının başında geliyor. Bunun başlıca sebebi tahmin edeceğiniz gibi hastalıktan kurtulmak için göğüslerin alınma durumu sonrası kadınlığınızın en önemli sembollerinden birisini kaybedeceğiniz gerçeği . Bugün bu yazımda meme kanseri ile ilgili en çok merak edilenleri yanıtlayarak, meme kanserini önceden nasıl teşhis edebileceğinizi anlatacağım.
8 Kadından Birisi Meme Kanseri!
Yapılan araştırmaya göre her 8 kadından birisi meme kanseri olurken, 10 kadından 2’si ise meme kanseri riski taşıyor. Durum böyle olunca önceden teşhis büyük önem taşıyor.
Evde Meme Kanseri Teşhis Etmek
Ciddi boyutlara gelmeden yani göğüslerinizi kaybetme riskinizin olmadığı daha ilk safhalarda evde kendi başınıza meme kanserini önceden teşhis edebiliyorsunuz. Bence her kadının bilmesi ve düzenli olarak evde kontrollerini yapması gerekiyor. Meme kanserini teşhis etme yöntemlerine geçmeden önce, meme kanseri ile ilgili kadınların en çok sorduğu soruları kısa yanıtlar vererek çözüme kavuşturmak istiyorum.
1) Meme Kanseri Hangi Yaşlarda Görülür?
Eğer ailenizde meme kanseri olmuş birisi yoksa ve genetik olarak riskli sayılan grupta değilseniz ortalama 50 yaşına kadar risk taşımıyorsunuz. Ancak 50 yaşından sonra genetik olarak risksiz grupta bile olsanız meme kanseri riski başlıyor.
Genetik yatkınlığı olan kadınlarda ise çok daha erken yaşlarda görülebiliyor. Bu yüzden eğer riskli gruptaysanız 30 yaşından sonra düzenli olarak test yaptırmalısınız. Riskli grupta değilseniz ise yukarıda söylediğim gibi bu düzenli test 50 yaşından sonra başlamalı.
2) Kendi Kendine Meme Kanseri Teşhisi Ne Zaman Yapılır?
Meme kanseri konusunda uzman kişilere göre evde kendi kendinize meme muayenesine 20 yaşından sonra başlamalısınız. 20 yaşından önce meme kanseri riski çok ama çok düşük olduğu için psikolojik nedenlerden dolayı bu kontrol önerilmiyor.
3) Tedaviden Sonra Meme Kanseri Tekrarlama
Zamanında fark edilmiş ve iyi tedavi edilmiş meme kanserinin tekrarlama riski oldukça düşüktür. Tekrarlaması durumda hastalık ya meme ya bölgesel lenf benzerinde ya da kemik,karaciğer ve beyin gibi uzak organlarda olur.
Meme Kanseri Nasıl Anlaşılır?
Şimdi geldik en çok merak edilen konu olan evde kendi başınıza meme kanseri teşhisi yapmaya. Meme kanserini evde teşhis etmek için en iyi zaman;
- Adet gören kadınlarda adet dönemi bittikten hemen sonra,
- Menopoz dönemindeki kadınlarda ise her ayın belirli günlerinde yapmak en doğru zaman olacaktır.
Adım Adım Meme Kanseri Testi
1. Adım: Meme kanseri teşhisi için ilk olarak ayna karşısına geçerek memelerinizin simetrik olup olmadığına kabaca bakın.
Daha sonra ellerinizi belinize koyarak memelerinizin simetrik olup olmadığını tekrar kontrol edin. Göğüslerinizde herhangi bir çöküntü,renk değişikliği veya göze çarpan bir bozukluk var mı diye kontrole devam edin. Daha sonra ellerinizle de kontrol ederek herhangi bir kitle olup olmadığına bakın.
2. Adım: İkinci adımda ellerinizi yukarı kaldırarak biraz önce yaptığınız kontrolleri aynı şekilde tekrar yapın.
3. Adım: En son kontrolü ise yatarak yapıyoruz bu yüzden yatar pozisyona geçin.Yatarak muayeneye ilk olarak sağ göğüsten başlayacaksınız.(Daha rahat bir yatış pozisyonu için sağ omuz ve sırtınızın altına yastık koyabilirsiniz.)
Sağ elinizi başınızın arkasına yerleştirerek, sol elinizin 2-3 parmak ucunu kullanarak meme ucunun çevresinden muayene başlıyorsunuz. Meme ucunun çevresinden saat yönünde halka hareketleri yaparak herhangi bir duyarlılık hissi ve en önemlisi memenizde herhangi bir kitle olup olmadığına bakacaksınız. Aynı adımları sol meme içinde yaptıktan sonra kontrol etmeniz gereken bir yer daha var, oda koltuk altı bölgeniz.
Aynı şekilde koltuk altınızda herhangi bir kitle veya anormal bir durum olup olmadığını kontrol ederek evde meme kanseri testini bitiriyoruz.
0 Yorum