Soru-Cevap

Çatlak Diş Sendromu Nedir?

tarafından tarihinde yayınlandı.

Dişlerimize gerekli özeni gösterip, düzenli olarak bakımını yapsak da çatlak diş sendromu olarak adlandırılan sorun bazen kaçınılmaz olabilir. Genellikle arkadaki dolgulu ve kanal tedavi uygulanmış dişlerde görülüyor olsa da sağlıklı bir dişin herhangi bir nedenle aldığı darbe ya da sürekliliği olan bir zorlanma, dişlerin birbiriyle düzensiz teması sonucu da çatlak oluşabilir. Çatlak diş sendromu, dişin görünen kısmından köküne kadar uzanabilir. Erken teşhis ve tedavi dişin kırılmasını önleyeceği için önemlidir. Çünkü teşhis edilemeyen çatlak, zamanla dişi iki parçaya ayırabilir.

Çatlak Diş Sendromu Kimlerde Görülür?

Çatlak Diş Sendromu Nedir ve kimlerde görülür dersek, kaza ve düşme gibi sebeplerle yüzüne darbe alan, büyük bir dolgusu bulunan, birbirine düzensiz temas eden dişlere sahip, yüksek porselen kaplaması olan, diş sıkma, tırnak yeme, sert ve kabuklu yiyecekleri dişleri kullanarak yeme alışkanlığına sahip bireylerde görülme olasılığı yüksektir.

Çatlak Diş Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Sürekliliği olan bir diş ağrısı hissedilmez. Özellikle sıcak ve soğuk bir şeyler yerken ya da içerken yaşanan diş hassasiyeti ile aniden hissedilen ağrı, en önemli belirtisidir. Fakat görünmesi pek mümkün olmayan bu çatlak, sorunun hangi dişte olduğunu anlamayı zorlaştırır. Kişi, çoğunlukla hangi dişinin ağrıdığını anlayamaz ve muayene sırasında bariz bir bulguya rastlanmaz ise diş hekimi de teşhis etmekte zorlanabilir. Dişin bölümlerine basınç uygulama ve ısırma testi gibi farklı birkaç uygulama sonrası teşhis koyabilir.

Çatlak Diş Sendromu Nasıl Tedavi Edilir?

Diş çatlağının durumuna göre, mevcut çatlağın ilerlemesini önlemek ve hastanın şikâyetlerini gidermeye yönelik farklı tedavi yöntemleri uygulanır. Çatlak, yalnızca dişin görünen kısmında ise dolgu yapılabilir. Fakat çatlak ilerlemiş ve dişin canlı kısmına kadar ulaşmışsa kanal tedavisi uygulanarak diş sinirleri temizlenir. Eğer dişin köküne kadar uzanan bir çatlak söz konusu ise son çare olarak dişin çekimi düşünülebilir.


Yorum yapın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir