Saç bakımı

Beslenmenin saç için önemi ve beslenmenin saç üzerindeki etkisi

tarafından tarihinde yayınlandı.

Güzellikler bazen ne yaparsak yapalım, hangi ürünleri alırsak alalım saçlarımız sağlıklı görünmez. Acaba aldığım ürünler mi kötü? Paracıklarım boşa mı gitti? Diye düşünürüz. Hayır sebep bu değil güzelliklerim, saça dıştan yaptığımız bakım kadar içten yaptığımız bakım da bi o kadar önemli,hatta en önemlisidir. Bu yediğimiz ictiğimiz her şey bize olumlu olumsuz etki eder. Saçın, cildin üstünde kalan kısmına tel baş derisi,altında kalan kısmına kök denir. Bu kökler çevre koşullarına bağlı olarak tıkanır, tıkanan kök iyi beslenemez ve bu da saçın kalitesinin düşmesine neden olur. sabunla,köpürt,durula… Bunlar saç bakımı için klasik tavsiyelerdir fakat yalnızca şampuan ve bakım kremleri sağlıklı saça sahip olmak için yeterli değildir. Muhteşem saçlara sahip olmak istiyorsanız güzellikler, doğru mutfağa gidin hadi hadi 🙂 Gidip saçlarınıza ihtiyacı olanı verin.

saç bakımı

Doğuştan cılız zayıf cansız saçlara sahibim diyorsanız sakın endişelenmeyin. Uzun, sağlıklı, güçlü saçlara sahip olabilirsiniz. Hem de yan ürünlere,kuaförlere servet ödemeden. Gerekli olan tek şey dengeli ve güzel beslenme. Saçlarımız ve tırnaklarımız,bize vücudumuzda olan biteni gösteren adeta bir barometre gibidir. Tükettiğimiz tüm besinler vücudumuz tarafından küçük bileşenlere dönüştürüldükten sonra kullanılır.

Tek yapmamız gereken saçımıza ihtiyacı olanı vermek. Şimdi hadi gelin sizinle birlikte güzelliklerim kaba taslak bir besin listesi yazalım. Bunu yazıp mutfakta görebileceğiniz bir yere koyun,imkanlarınız doğrultusunda elinizden geldiğince uygulamaya çalışın.

Somon: Bilindiği üzere balık çeşididir. Hadi canım demeyin 🙂 balıklarda ne vardır güzelliklerim? Hadi şimdi buna da cevap verin. Omega 3 değil mi? Omega 3 bizim saçımıza iyi bir protein kaynağıdır. Kuru kafa derisinin buna ihtiyacı vardır. Eksikliğinde kuru kafa derisi kuru saçlara neden olur, eğer vejetaryenim ben diyorsanız güzelliklerim sizler de bitkisel omega 3 olan keten tohumunu mutlaka günde 2 tatlı kaşığı tüketmelisiniz derim.

Bakımlı saçlar

Koyu yeşil yapraklı sebzeler: Şimdi tam mevsimi olan brokoli ve ıspanak. Ay ben brokoli çok severim, salatasına bayılırım,bol bol limonlu. Vücudun sebum, yani yağ üretmesi için ihtiyacı olan a ve c vitaminin mükemmel kaynağıdır. Saç köklerinde salgılanan yağ vücutta doğal saç bakımını sağlamaktadır. Hani derler ya saçınızı her gün yıkamayın, yağlanmasına izin verin diye. İste  bu çok doğru, saçın kendi ürettiği yağdan daha iyi, kaliteli bir yağ daha piyasada yoktur.

Fasulye: Kuru fasülye ve mercimek gibi baklagillerin tüketilmesi, saçlarınızın sağlıklı uzaması için çok önemlidir. Fazlasıyla demir çinko ve biotin içerir. Biotin niçin önemli? Saçlarım çok kırılıyor, uzamıyor diyen güzellikler  biotin eksikliği yaşıyor olabilirsiniz. her gün, hatta günde 3 defa kadar tüketebilirsiniz.

 Yağlı tohumlar: Bildiğimiz fındık,ceviz,kaju, badem,fındık saç derisi için önemli olan selenyumun doğadaki en iyi kaynaklarıdır. ceviz omega 3, kaju ve badem ise bol miktarda çinko içerir. Çinko eksikse saçlarınız dökülür güzelliklerim. Geriye kalan birkaç önemli vitamine daha değinmek isyorum.

Ne nerede kimde ne kadar bulunur?

B4: Patates, yumurta sarısı, meyve, lahana, domates,et.

B5: Saç uzaması için ve güçlenmesi için önemlidir. Karaciğer, yer fıstığı, brokoli, hububat, karnıbahar, avokado.

B6: Saç canlılığı için gereklidir. Kırmızı et, balık, yumurta, patates,muz, kuruyemiş  lahana, ıspanak, folik asit.

 B9:  Saçlara canlılık parlaklık verir,ışıltısını yeniden kazanmasına yardımcı olur. Ispanak, lahana, kuruyemiş,brokoli.

E : Kan dolaşımına faydalıdır bu da saç derinizi yakından ilgilendirir. Kırmızı et, bitkisel yağlar,yeşil yapraklı sebzeler, kuruyemiş.

Selenyum: Saç derisini canlandırır, kepeği önler. Yumurta,ton balığı,domates,et,çikolatada bulunur.

Dalgalı bakımlı saçlar

Demir: saç köklerini besler, eksikliği saç dökülmelerine sebep olur. Karaciğer, et, ceviz, yumurta sarısı,bira mayasında bulunur.Düşük yağlı süt ürünlerine, havuç ve tam tahıla hayatınızda yer verin. Bunların içinde de bu saydığım her şey var. Diyet yapan güzellikler kilolardan kurtulma uğruna saçlarınızdan ve en önemlisi sağlığınızdan olmayın. Diyet listelerinizde bunlara yer verin. Öncelikle diyetinizi metabolizmanıza uygun düzenleyecek bir uzmana danışın, kendi başınıza asla bir liste hazırlamayın. Herkesin metabolizması farklıdır, bunu lütfen unutmayın. Omega 3, a vitamini ve çinko başta olmak üzere vitaminler ve mineraller bakımından zenginleştirilmiş programlar uygulayın. Saçlarınıza gereken değeri verin. Hadi güzelliklerim ne duruyorsunuz mutfağa gidin güzel,cevizli ton balıklı bol ekşili bol yeşillikli bir salata yapın. Güzellikle ve sağlıkla kalın 🙂

 


1 Yorum var

    Yorum yapın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir