Sağlık

Östrojen Eksikliğinde Ne Olur? Belirtileri Nelerdir?

tarafından tarihinde yayınlandı.

Kadınlık hormonu olarak bilinen östrojen; hem erkeklerde hem de kadınlarda bulunsa da kadınlarda işlevselliği çok daha yüksektir. Cinsel özelliklerden vücuttaki kadınsal sağlık durumlarına kadar pek çok etkisi vardır. Kadınlardaki göğüs bütümesi, kalçaların belli bir şekle sahip olması, vücutta yağ depolanması, tüylenme gibi durumlar östrojen hormonuna bağlıdır. Bütün bunların sorunsuz ilerlemesi vücuttaki östrojen hormonunun yeterli olduğu anlamına gelir. Kadınlarda bu hormon düşük, yüksek ya da normal seviyede olabilir. Bu değerler hayat boyunca sabit olmayabilir. Çeşitli nedenlerle hormon seviyelerinde farklılık oluşabilir. Östrojen eksikliği çeşitli belirtilerle ortaya çıkabilir. Kadınlarda bu hormonun eksikliği çok sık yaşanır. Östrojen eksikliği her yaştan kadında meydana gelebilir.

Östrojen Eksikliği Neden Olur?

Östrojen eksikliğinin çeşitli sebepleri vardır. En önemli sebeplerden biri ise menopozdur. Menepoz dönemine yaklaşan birçok kadında bu hormon eksikliği görülebilir. Menepoz haricinde de genetik ya da çeşitli rahatsızlıklar östrojen eksikliğine sebebiyet verebilir.

Östrojen Eksikliği Nasıl Anlaşılır?

Bu hormonun eksikliği birçok belirtilerle saptanabilir. En belirgin belirtilerinden biri yorgun hissetmektir. Sürekli halsiz ve yorgunsanız östrojen değerlerinize baktırabilirsiniz. Erken menopoza girdiyseniz bunun sebebi östrojen eksikliği olabilir. Hızlı kilo veriyorsanız, uyku düzeninizde bozukluklar başladıysa, uykuya dalmakta problem yaşıyorsanız, cilt yapınızda gözlerde ya da vajinada kuruluk yaşamaya başladıysanız, cinsel istekte azalma varsa, eklem ağrıları çekiyorsanız sizde de östrojen eksikliği olabilir. Bunu saptamak için bir uzmana başvurabilir ve test yaptırarak östrojen seviyenizi saptayabilirsiniz.

Östrojen Eksikliği Nasıl Tedavi Edilir?

Doktorunuz sizde östrojen eksikliği olduğuna dair bir teşhis yaptıysa, tedavisini de buna uygun gerçekleştirir. Bu eksikliğin tedavisi yaşa göre farklılıklar gösterebilir. Örneğin ileri yaştaki kadınlar için östrojen eksikliği normal bir durum olduğu için farklı bir tedavi uygulanırken genç yaştaki kadınlar için daha farklı bir tedavi uygulanabilir. Tedavi sürecinde belirli östrojen eksikliği ilaçları kullanabilirsiniz. Doktorunuzun verdiği ilaçların yanı sıra siz de tedaviye katkı olması açısından B ve C vitamini bakımından zengin besinler ve kepekli yiyecekler tüketebilirsiniz. Sağlıklı beslenerek de bu tedaviyi hızlandırabilir ve başarılı olması açısından destekleyebilirsiniz.


Yorum yapın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir