Anne & Bebek

Emzirme Döneminde Mastit

tarafından tarihinde yayınlandı.

Mastit neredeyse çevremde her emziren kadının bir kez geçirdiği sancılı bir dönem. Hatta öyle sancılı ki “ah ben ne oldum!” diyorsunuz, ateş ve ağrı hepsi bir yanda sizi hala emmeye çalışan aç bir çocuk bir yanda.. Gerçekten çok zor olan bu süreç için önce belirtilerini sonra yapılabilecekleri yazmaya çalıştım.

Mastit Halk Arasındaki Adıyla Süt Sıtması Nedir?

Mastit süt kanallarının tıkanması kaynaklı oluşan bir meme iltihabı durumudur. Meme doldukça boşaltım yeterince gerçekleşmezse bu süt kanallarının tıkanmasına ve ilerleyen durumlarda mastite sebebiyet verir.

Mastit Belirtileri

Mastit belirtileri: Genellikle memede ağrılı sertlikler hatta yumrular oluşması, halsizlik, ateş, emzirirken acı, meme üstünde kızarıklık ve sıcaklık şeklinde görülür. Çoğu durumda emzirmenin aksaması, bebeğin yeterli emememesi durumlarında sütün yeterince boşalmamasından dolayı olur. Mastitten korunmak için öncelikle yapmamız gereken bebeğimizi düzenli emzirmek veya sütümüzü sağmaktır. Eğer memede acı ve sertlik hissetmeye başladıysanız süt kanallarınız tıkanıyor olabilir. Bunun için emzirmeyi/sağmayı arttırmanız gerekecektir.

Bu dönemde ve genel olarak emzirme döneminde sert iç çamaşırları kullanmaktan kaçının hatta mümkünse kullanmayın. Eğer bebeğiniz memenizi doğru bir şekilde alamıyorsa bu da mastite sebep olur, bunun için hastanelerde yardım alabilirsiniz. Özellikle ebeler size doğru tutuşu gösterecektir. Bu hem mastiti hem de meme başı çatlaklarını önlemek için oldukça önemlidir.

Mastit Tedavisi

Mastit tedavisi aslında sebebinin çözümüyle aynı, yani yeterince boşalmayan memeyi tamamen boşaltmamız gerekiyor. Emziriyorsanız bebeğin emmediği zamanlarda mutlaka sütünüzü sağın. Özellikle mastit olan memenizi emzirmeye çalışın. Bebeklerin emme gücü en iyi sağma makinasıyla bile kıyaslanamayacak ölçüdedir. Bu yüzden önce emzirin sonrasında sağın. Bu dönemde bebeğinizi emzirmenizde kesinlikle hiçbir sakınca yoktur. Sadece sütünüzün tadı biraz daha tuzlu olabilir ancak bebeğinize herhangi bir zararı olmayacaktır. Ağrıyı hafifletmek ve tıkalı süt kanallarını açmak için ise yapabileceğiniz en iyi şey sıcak suyla banyo yapmak olacaktır. Mümkün olan en sıcak suyu memenizin üstüne tutun ve elinizle bastırarak hafifçe masaj yapın. Biliyorum çok acıyacak ama geçmesinin başka bir yolu maalesef ki yok. Her duş veya sıcak uygulama sonrası hemen emzirin ve sağın. Sıcak suyla birlikte yumuşayan süt kanallarını boşaltmanız çok daha kolay olacaktır.

Bazı durumlarda doktora görünmeniz ve ilaç kullanmanız gerekebilir. Özellikle ateşiniz 38.5 derecenin üstüne çıkmaya başlarsa, sütünüzde kan veya iltihap görürseniz, meme üzerinde kırmızı çizgiler oluşursa ve halsizliğiniz çok üst boyutlara ulaşırsa mutlaka bir doktora görünün. Bu durumda doktorunuz size emzirirken kullanabileceğiniz ilaçları verecektir.

Bu süreci en kısa zamanda atlatmanızı diliyorum. Tekrar yakalanmamak için mutlaka düzenli emzirmeye/sağmaya özen gösterin!


Yorum yapın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir