Anne & Bebek

Bebek Ağlamasının Bir Dili Olduğunu Biliyor Musunuz?

tarafından tarihinde yayınlandı.

Bebekler çeşitli sıkıntı ve ihtiyaçlarına göre değişik şekillerde ağlarlar. Uzmanlar bebeklerin acıktığında başka, uykusu geldiğinde başka türlü ağladığını, ağlamanın da bir beden dili olduğunu keşfetmiştir. İşte bebek ağlamasının anlamları!

Ne istiyor, Nasıl Ağlıyor?

Araştırmalara göre bebeklerin günde 1-4 saat ağladıklarını ve sıkıntılarını böyle belirttikleri ortaya çıkmıştır. Doğuştan sorunlu çocuklarda bu ağlamaların daha fazla olacağı gibi oldukça sessiz olan bebeklerin de bir rahatsızlığı işaret edebilecekleri söyleniyor. Ağlama şekilleri farklı gruba ayrılır. Acıktığında, yorulduğunda başka türlü ağlar ve annelerin bu şifreli ağlamaları çözmeleri işlerini kolaylaştırır. Eğer siz de anneyseniz ya da anne adayıysanız bebeğinizin ağladığında ne anlatmak istediğine bir kulak verin deriz.

Acı çektiğinde keskin bir feryat, nefes almadan devam eden kısa bir çığlık, içe doğru çekilerek ağlama.

Acıktığında düşen ya da yükselen ses tonuyla ağlama. Bebekler parmaklarını emer, yanaklarına vurur. Annesi tarafından kucağa alınıncaya dek ağlamasını sürdürür.

Yorulduğunda uykusu geldiğinde yumuşak ve ritmik bir şekilde ağlar.

Sıkıldığında yankı yapan bir ses tonuyla ağlamaya başlar ve annesi kucağına alana kadar devam ettirir.

Rahatsız olduğunda huysuz ve aksi bir ses tonuyla ağlar. Bu ağlamada bebeğin altını ıslattığı, üşüdüğü ya da terlediği mesajları alınabilir.

Bebeğiniz için dikkat etmeniz gereken şeyler

-Altı temiz mi? Her beslenme öncesi ve sonrası bebeğin altı kontrol edilmeli.

-Burnu tıkanık mı? Bebekler ağızdan nefes almayı bilmedikleri için burunları tıkanır ve ağlarlar, emmekte güçlük çekerler.

-Son 2 gün içinde aşı yapıldı mı? Özellikle karma ve zatürre aşısı yapıldıktan sonra çok ağlarlar ve aralıklı olarak ağrı kesici vermek gerekir.

-Gazı var mı? Özellikle 3 ayın altındaki bebeklerde en sık ağlama nedenidir. Gazı olan bebeğin karnı şiştir ve ayaklarını karnına çekerek ağlar. Ikınır ve hıçkırır. Böyle durumlarda karna ılık havlu koymak veya sırtı sıvazlanarak pışpışlamak etkili olur.

Mutlu anneler, Mutlu bebekler

Bebekle konuşmak, onunla iletişim kurmak, sevgi göstermek ve yalnız olmadığını hissettirmek oldukça önemlidir. Hava koşulları uygunsa bebeği her gün gezdirmek ve hava aldırmak, gece uykusunu rahat uyumasını sağladığı uzmanlarca önerilir. Bebekler sandığınızdan daha duyarlıdır ve hissederler. Aile içindeki huzursuzluklar, annenin mutsuzluğu çocuğu da etkiler. Bebeğin yanında yüksek sesle konuşmak, kavga etmek olumsuz etkiler. Ağlayan bir bebeğe panik içinde yaklaşmak da doğru değildir. Bebeğe bakan kişi oldukça sakin bir yaklaşım göstermelidir.  Unutmayın mutlu annelerin mutlu çocukları olur 🙂


Yorum yapın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir