Soru-Cevap

Astım Ataklarının Sebepleri

tarafından tarihinde yayınlandı.
Şeyda Sormuş;

Merhaba kardeşime yeni astım teşhisi kondu. İnternetten araştırırken aklıma size sormak geldi daha önce soru cevap bölümünü görmüştüm. Bilgi verir misiniz?

Cevap

Merhaba Şeyda Hanım öncelikle çok geçmiş olsun. Sorunuza gelecek olursak;

Astım Atakları ve Sebepleri

Astım, kronik bir hastalıktır ve çocuk yetişkin fark etmeksizin her yaş çevresinde görülmektedir. Soluduğumuz havayı akciğerlere iletilmesi bronşlar sayesinde yapılmaktadır. Çeşitli etmenlerden dolayı bu bronşlar kasılır ve havanın akciğerlere ulaşmasına engel olur. Nefes almanın dışında nefes vermek daha çok güçleşir.

Hasta nefes verirken hava dışarıya çıkmakta zorlanır. Bu sırada hırıltılı bir soluk alıp verme görülür. Bu gibi nöbetlere astım denilmektedir. Bu hastalık bazen de bronşların etrafındaki zarın şişmesiyle bazen de mukus dediğimiz balgam ve sümük gibi yapışkan maddelerin aşırı derecede salgılanmasıyla oluşmaktadır.

Astım hastaları bazı maddelere karşı daha duyarlı olmaktadırlar. Astım Atakları Ve Sebepleri Kedi tüyü, sigara, evdeki bazı böcekler, tozlar, parfümler, çiçek polenleri. En belirgin özelliği öksürüktür. Genellikle gece ve sabaha karsı ortaya çıkar. Uykudan uyandırır. Balgam ve bronşların etrafındaki zarların kasılmasıyla rahatsızlık verir.

Bu hastalar sık nefes alıp verirler. Aldıkları nefesin kendilerine yetmeyeceğini düşünürler. Astım yoğunlaştığında kriz niteliğine geldiğinde hastada morarma gözlenebilir.Astım tanısı koymak hiçte zor değildir. Uzman bir doktora görünmek yeterlidir. Doktorunuz size belirli testler yaparak ne tür astım hastası olduğunuzu söyleyebilir.

Bu testlerin hiç zor ve acı verici bir yanı yoktur. Solunum testi yapılarak akciğerlerinize ne kadar hava alındığına bakılır. Akciğer filmi çekilir. Astımınızın polenlerden ve tozdan kaynakladığını düşünüyorsanız alerjik astım testleri yapılır yani kan ve deri testleri yapılmaktadır. Bazı durumlarda astım ayırt edilemeyebilir. Bu durumlarda da balgam ve ter testi yapılarak sonuca ulaşılır.

Astım ataklarının gerçekleşmemesi için hastaların gerekli tedbirleri almaları gerekmektedir. Rutubetli ortamda bulunmamaları, sigara içilen ortamlardan uzak durmaları, parfüm ve deodorant gibi astımı tetikleyecek kimyasallardan uzak durmaları, sinir ve stres yaratacak durumlardan uzak durmaları gerekmektedir. Yün battaniyeler, bazı gıdalar (yumurta, süt, kabuklu deniz ürünleri), evcil tüylü hayvanlar, fazla kilolar astım nöbetlerini arttırmaktadır.

soru-sor


Yorum yapın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir